donderdag, juli 10, 2003

Het misverstand rond SPAM

Laat ik maar direct als taalwetenschapper mijn ongenoegen uitspreken over de verwisseling van de woorden ongewenst en ongevraagd.

Een ergernis van vele andere internetters is namelijk het ontvangen van SPAM. Althans dat praat men elkaar na in de onderzoeken van de bekende bureaus. Helaas gaat het vervolgens bij de motivering fout. Men spreekt vaak over grote hoeveelheden ‘ongevraagde’ e-mails terwijl men ‘ongewenst’ bedoelt!

Vergelijk het maar het ook zo boeiende fenomeen ‘intimiteiten’. Stel je voor dat je in een leuke chat verzeilt bent geraakt in het internetcafé. Je babbelt wat over bitjes en batjes als vanuit het niets de chat een erotische wending krijgt. Totaal ongevraagd, maar wellicht o zo gewenst.

Hetzelfde geldt voor de romantiek van de folders. Deze worden ongevraagd op de deurmat gekletterd, maar vinden altijd wel een vluchtige lezer in de keuken of een pittige poes in de kattenbak.

Denk dus na voordat je beweert dat je je ergert aan ongevraagde e-mail. Voor het zelfde geld, is het de vakantie van je dromen, je tweede hypotheek of je nieuwe baan.

En voor de ongewenste e-mails is allang een oplossing bedacht. Je stelt in Outlook gewoon een berichtregeltje in dat alle berichten met het woord ‘viagra’, ‘penis’, ‘debt-free’ of ‘unsubscribe’ in de tekst linea recta naar je prullenbak worden verwezen. Hernoem dat mapje dan naar kattenbak en niemand valt jou meer lastig.