maandag, augustus 02, 2004

Webwinkels op rapport

Iedereen die wel eens winkelt op het wereldwijde web kan nu checken of een internetshop een beetje deugt of niet. Vergelijkingswebsite Kieskeurig.nl wijst voortaan de beste en de slechtste jongetjes van de klas aan; elke on line winkel krijgt een bepaald aantal sterren.

Kieskeurig nam zelfs een heuse mystery shopper in dienst die de rapportjes opmaakt. ,,Klinkt spannend hè'', lacht Janet Sellis, directeur van de website. Wat de mysterieuze 'keurmeester' doet? Met een lijstje met 50 criteria in de hand sluipt (surft) hij rond in zo'n 200 winkels. Sellis kan de criteria 'natuurlijk niet alle 50 opnoemen' - die zijn en blijven geheim! - maar er wordt in ieder geval gelet op: de website, de bereikbaarheid, de orderuitvoering (betalingsmogelijkheden en zo) en aftersales (alles ná de aankoop, zoals de klachtenafhandeling).

,,Hij koopt ook dingen, ja. Die stuurt hij gewoon weer terug. En dan maar kijken wat er gebeurt; want een consument mag natuurlijk binnen acht dagen iets ruilen'', zegt Sellis. Alle 200 shops hebben inmiddels al een beoordeling gehad. Maar Kieskeurig houdt ze als een soort Big Brother continu in de gaten.Er is wel een 'maar': Helemaal onafhankelijk is de consumentensite niet. De internetwinkels (soms 'gewone' winkelketens die óók op hun website dingen verkopen) betalen namelijk geld aan Kieskeurig. ,,Ja, dat zijn onze inkomsten'', moet Sellis toegeven. ,,Het zijn onze klanten. Ze betalen om op onze website te staan. Maar als er een hele slechte winkel tussen zit zal die echt niet hoog scoren, ook al is het onze klant. Je kunt je afvragen of we zo'n shop wel op Kieskeurig moeten hebben. Wie de minste sterren kreeg? Dat zeg ik niet!''

Een kijkje op de site leert dat de webshops over het algemeen in elk geval opvallend goed scoren. Uitmuntend zelfs. De mystery shopper deelt regelmatig de 'hoofdprijs' - 5 sterren - uit, maar geen enkele winkel kreeg minder dan 2 sterretjes op z'n beoordeling. Kieskeurig.nl krijgt naar eigen zeggen zo'n 60.000 bezoekers per dag.