zaterdag, januari 27, 2007

YouTube en Wikipedia stormen de merkenlijst binnen

Google heeft wederom Apple de loef afgestoken door in de lijst van "global brands" de toppositie te claimen. Daarnaast vallen de entree van YouTube en Wikipedia op in de afgelopen vrijdag gepubliceerde top5. De videosite Youtube (tegenwoordig van Google) staat op nr3 en ook die adem voelt Apple nu in zijn nek.

Het jaarlijke onverzoek door online branding tijdschrift brandchannel.com komt wel vaker met opzienbare resultaten, zoals ook in 2004 toen het Arabische Al Jazeera op plek nr5 stond van de wereld meest invloedrijke merken.

De 3625 deelnemers aan het onderzoek zijn studenten en professionals in de merkindustrie en zijn hebben antwoord gegeven op de vraag: "Which brand had the most impact on our lives in 2006?"

Europa

In Europa is het Zweedse Design van IKEA absoluut leider als global brand. Opvallend is de aanwezigheid van SKYPE, tenminste in onze Hollandse ogen. Skype is voor ons sinds de overname door eBay eigenlijk "over the hill". Je leest nergens meer over grote productinnovaties en de gebruikers die "skypen" zijn in ieder geval geen evangelisten die hun geloof in het product verspreiden.

De aanwezigheid van Nokia en Adidas zal niemand verbazen, dat zijn immers merken die al jarenlang hebben gewerkt aan hun eigen brand equity door sterke advertising te koppelen aan producten waar de consument om heeft gevraagd.


De lijst met (engelstalige) interpretatie vind je hier.