donderdag, april 28, 2005

Online advertentiemarkt verder omhoog

De online advertentiemarkt is in de Verenigde Staten vorig jaar met 33 procent gegroeid. Vooral de tekstadvertenties bij zoekmachines zitten in de lift.

Het totaalbedrag dat Amerikaanse bedrijven aan internetadvertenties uitgaven, kwam vorig jaar uit op 9,6 miljard dollar. Dat is eenderde meer dan in 2003, zo heeft PricewaterhouseCoopers berekend in samenwerking met het Interactive Advertising Bureau (IAB). Daarmee is de online advertentiemarkt voor twee achtereenvolgende jaren gestegen.

De zoekmachine-advertenties groeide in een jaar tijd met 50 procent tot 3,9 miljard dollar. Dit is 40 procent van de totale advertentiemarkt. Na de tekstadvertenties zijn zogeheten display ads, zoals banners, het populairst. Deze waren goed voor 19 procent van de totaalomzet.

De Amerikaanse advertentiemarkt als geheel, online en offline, groeide in 2004 met 3,7 procent. Opvallend is de online advertentiemarkt in de VS groter is dan de advertentiemarkt voor zakelijke bladen en billboards. Direct mail is met een jaarlijkse omvang van 50 miljard de grootste advertentiemarkt.