dinsdag, augustus 17, 2004

Craiglist door het miljard

Craigslist, een Noord-Amerikaanse veilingsite, noteerde vorige maand 1 miljard pageviews.

De site -een initiatief (en vernoemd naar) Craig Newmark- begon 9 jaar geleden in San Franciscol. De meeste bezoekers kwamen dan ook uit die regio (370 miljoen) en New York (270 miljoen). De rest van de pageviews kwam van de 43 andere lokale indexen die Craigslist verzorgt.

Vorige week maakte het bedrijf bekend geld te gaan vragen voor advertenties in één rubriek, personeelsadvertenties. In San Francisco begon Craigslist daar zes jaar geleden al mee, nu moeten ook werkgevers in New York en Los Angeles gaan betalen om vacatures te plaatsen. Werkgevers betalen 75 dollar voor een personeelsadvertentie. Dat vormt de enige bron van inkomsten voor de advertentiesite die verder helemaal gratis te gebruiken is.

De New Yorkse site noteert momenteel 30.000 vacatures. In totaal staan er 100.000 personeelsadvertenties op de site. De maandomzet komt daarmee ruwweg op 7,5 miljoen dollar.

Het principe van Craigslist is te vergelijken met dat van Marktplaats.nl. De meeste advertenties zijn gratis, slechts onder bepaalde omstandigheden moet worden betaald. De internationale versie van Marktplaats.nl, Intoko, concurreert op twee markten met Craigslist. De bedrijven komen elkaar tegen in Canada en Engeland. Gemeten naar aantal advertenties is Craigslist groter dan Intoko. Intoko toont zijn advertenties primair geordend naar onderwerp. Craigslist kiest voor een regionale aanpak, te vergelijken met het uitgeven van een regionale krant.

Intoko Engeland is sinds eind vorig jaar offline, na slechts enkele maanden online te zijn geweest. Craigslist Londen bevat ruim 10.000 advertenties. Intoko Canada heeft 4.800 advertenties. De drie Canadese regiopagina's van Craigslist hebben gezamenlijk ruim 10.000 advertenties.